Voorbereiding 2024

Reisverslag voorbereidingsreis Zakopane Polen 16-19 november 2023

Sinds jaar en dag organiseert Polentravel een wintersportreis naar Zakopane in Polen. Een traditie die Rob begon in 1992. Sinds enkele jaren heeft Tim de organisatie van deze gezellige reis overgenomen. Ondanks het feit dat we gezamenlijk al meer dan 150 keer in Zakopane zijn geweest, blijft het van belang om elk jaar de wintersportreis voor te bereiden. Je weet maar nooit of er plotseling iets veranderd is in Zakopane. Dit jaar vond de voorbereiding plaats van 16 tot en met 19 november 2023 en deze reis heeft ervoor gezorgd dat jullie in februari zonder zorgen in de bus kunnen gaan zitten richting Zakopane.

 


Dit keer vertrekken we niet vanaf Eindhoven Airport, maar vanaf Schiphol. Voor de Noord-Hollanders mooi om de hoek, vanuit Enschede maakt het geen verschil. Volgend jaar maar vertrekken vanaf Twente Airport. Opa laat zijn kleinkinderen nog even zien hoe het vliegen gaat en dan landen we na een voorspoedige reis  in Krakow. Na een kleine zoektocht naar de huurauto begint de tocht naar Zakopane. En zoals elk jaar is het dan weer de vraag: Hoe staat het met de nieuwe weg tussen Krakow en Zakopane? Het gaat goed. De nieuwe weg is weer verder berijdbaar, maar nog niet helemaal klaar. Dit gaat nog wel enkele jaren duren. Na een tussenstop bij Karczma Bida (heerlijke rode bietensoep) en via Bukowina Tatrzanska arriveren we in Zakopane en checken we in bij Jasny Palac (Helder Paleis), ons onderkomen voor de komende dagen. Na een opfrisbeurt verkennen we de Krupowki. Vorig jaar konden we er een kanon afschieten, zo rustig was het er. Maar nu is het er aardig druk. Dat heeft wellicht te maken met de verwachte, zware sneeuwval van 22 centimeter op vrijdag. Geheel toevallig belanden we in ons clubhuis, de Seagrams Bar, waar we de rest van de middag doorbrengen. Dat is hard werken en we liggen na deze lange dag dan ook   

vroeg in bed.

De vrijdagochtend beginnen we fris en fruitig met een heerlijk ontbijt. Sneeuw!  We besluiten de sneeuw van dichtbij te gaan bekijken op de hoogste toegankelijke berg in Zakopane, de Kasprowy Wierch. Te voet trekken we naar de gondel. Onderweg zien we dat de GUGU bar wordt voorzien van een nieuw dak. Daar zitten we heerlijk droog in februari. Verder valt het oog op de bouw van de nieuwe, moderne schaatshal. Dit wordt de tweede overdekte schaatshal in Polen en met de ligging op 900 meter hoogte wordt dit de hoogst gelegen overdekte schaatsbaan in Europa. Eenmaal aangekomen op de Kasprowy Wierch zien we geen hand voor ogen; Mist en jachtsneeuw… Derhalve geen mooie uitzichten op het dal. De koffie met gebak maakt alles goed. Eenmaal met de gondel teruggekeerd in het dal, wandelen we richting het centrum. Het lijkt ons een goed plan om tussen de middag de worsten te controleren bij Odskocznia en dan gelijk de laatste afspraken te maken voor februari. Maar helaas….de tent zit dicht. Ook later dat weekend is er geen leven te bekennen. Ze nemen vast hun rust voor februari en zullen ons dan op gepaste wijze ontvangen. We lopen door en komen terecht bij een Bar Mleczny, een plek waar de lokale, minder welgestelde bevolking kan eten tegen gunstige prijzen. Wij besluiten voor de aardappelpannenkoek met goulash te gaan. De portie bleek voor sommige van ons te groot. Dan op weg naar ons hotel voor komende februari.. Bel Ami. Cheffin Anna verwelkomt ons hartelijk en ze stelt ons gerust…ze hebben alles op orde voor de komende wintersportreis. Ook vertelt ze dat het hotel de komende jaren gaat uitbreiden naar het naastliggende terrein. Spannend! We zijn benieuwd hoe dat er uit gaat zien. Na ons gesprek met Anna bezoeken we Café Tygodnik Podhalanski voor een chocomelk met rum. Waar Café Tygodnik Podhalanski nu gevestigd zit, zat vroeger de redactie van dit weekblad.. Op de wanden zijn  nog veel oude krantenknipsels te zien. Ook de locatie op de bovenste verdieping met uitzicht over de stad maakt dit café een bezoek waard in februari. Wij begeleiden U graag naar dit etablissement. Na enkele versnaperingen in de Seagrams bar belanden we in restaurant  Bakowa. Begeleid door live muziek, komt er een einde aan de dag.

 

Zaterdagochtend ligt Zakopane onder een witte deken en het sneeuwt nog steeds. Na het ontbijt trekken Tim en Rob richting het paardenvrouwtje om afspraken te maken voor komende februari. Het blijkt dat de paarden dit jaar iets meer zijn gaan eten en dat die kosten meegerekend moeten worden, maar na een kop thee en een korte onderhandeling is het weer gelukt om prijs te maken. De paarden staan te popelen… Ik ben, na een relaxte ochtend en het bekijken van kwalificatie van de formule 1, richting de Krupowki gelopen. Het is weekend en dat betekent dat er veel mensen op de been zijn. De drukte en de sneeuwval zorgen er voor dat de mensen zich voorzichtig

voortbewegen en dat er her en der een glijpartij plaatsvindt. Uiteindelijk kom ik veilig onderaan de Krupowki, waar niet veel later Tim en Rob ook arriveren. Na een kop koffie bij Gazdowo Kuznia lopen we via de markt richting het treintje dat ons bovenop de Gubałówką afzet. Dik sneeuw. Ook hier wemelt het van de mensen. Wij besluiten koers te zetten naar Kotelnica, een voormalig skipiste, waar wij vroeger vaak naar beneden zijn gegleden. Helaas is de piste nu gesloten, omdat verschillende grondeigenaren hun percelen hebben afgezet met hekken. Dat maakt het skiën  onmogelijk. De lift staat er nog, de herinneringen zijn er nog, maar verder is er weinig te beleven. Na deze wandeling gaan we aan de soep en pirogi bij Pod Niebem (Onder de hemel}. Na een korte wandeling bovenop de Gubałówką stappen we weer in de trein richting het dal. Op de markt aan de voet van de Gubałówką gaan we op zoek naar souvenirs voor het thuisfront. Rob koopt tien paar Poolse sokken bij een oud vrouwtje, Tim een Pools joggingspak voor de kinderen en ik een blije pollepel. Meer konden we ook niet kopen vanwege de beperkte ruimte in onze bagage. Om op te warmen zoeken we onderdak in de Seagrams bar. Het is er warm, ze hebben er drinken & eten en het is gezellig druk. Na enkele versnaperingen besluiten we dat er de komende wintersportreis weer een heuse thema-avond zal plaatsvinden. En welk thema past er nou beter bij ons dan een POOL PARTY. Zuidpool? Noordpool? Zwembad? Biljart? Tegenpool? Een normale Pool of een accupool? We laten het aan jullie, maar hebben wel hoge verwachtingen….

 

Als de maag begint te knorren gaan we op voorspraak van Tim richting restaurant Halka. Het blijkt qua aankleding een wat luxer restaurant te zijn dan waar wij normaal heen zouden gaan, maar voor de afwisseling wel lollig. Ook het eten wordt luxe opgediend en er komt zelfs een schort en lavasteen aan te pas om Tim zijn vlees te serveren en te garen. Ongekend. Na het toetje verlaten we het restaurant. Voor de jongeren is het goed om te weten dat de discotheek Le Scandale zich in de kelder bevindt van dit pand. Ook hier wijzen wij graag de weg. Op de weg terug naar ons paleis doen we de pianobar nog aan waar we in de schommelstoelen hangen en wat bijpraten met enkele locals. Het loopt niet uit de hand en daarom liggen we keurig op tijd in bed.

Zondagochtend wacht ons het laatste ontbijt in het Paleis. We hebben alle zaken in Zakopane afgerond en gaan met de auto richting Krakow. Ons bezoek aan deze historische stad begint met een indrukwekkende stop bij het heiligdom voor voormalig  paus Johannes Paulus de tweede. Een Sanktuarium, en bedevaartoord. Een kerk met verdere aanhorigheden die zeker de moeite van het bezoeken waard is. Na deze ervaring begeven we ons naar het centrum van Krakow. Het is een grauwe en regenachtige dag, maar toch zijn er veel mensen op de been. Rob heeft bij zijn vorige bezoek aan Krakow ontdekt dat er niet één maar twee Haringambassades zijn. Dat moeten we zien! Schuin tegenover de “oude” haringambassade blijkt inderdaad een tweede Haringambassade te zitten en deze is vanaf 12.00 uur open en daarmee ook geschikt voor een bezoek in februari. De haringproeverij verloopt goed en de rest van de dag hebben we een vissige smaak in de mond. Na een korte wandeling zoeken we onderdak in een Ierse Pub waar de laatste biertjes van de reis worden genuttigd. Vis moet immers zwemmen! Na het inleveren van de auto op het vliegveld, eten we nu een lekkere hamburger en vliegen we terug naar Amsterdam. Het waait flink wat de landing nog spannend maakt, maar alles gaat goed. Op het parkeerterrein scheiden de wegen tussen Noord-Holland en Twente. We bereiken allemaal veilig ons bed.

 

Achteraf gezien is het weer van belang geweest dat we deze voorbereidingsreis hebben gemaakt. Al is het niet veel, maar er verandert altijd wel iets in Zakopane. Wie weet is er in februari wel weer iets veranderd…Spannend! Maar het belangrijkste is dat de komende wintersportreis weer geheel in kannen en kruiken is. Jullie kunnen met een gerust hart in de bus stappen. Tot 16 februari 2024!

 

Rob, Tim en Daan