programma

Hierbij even een opzetje van het programma, zoals het er tijdens de wintersportvakantie 2024 uit gaat zien. Eigenlijk moet ik schrijven ‘ zou kunnen gaan zien ‘, omdat we altijd rekening moeten houden met de weersomstandigheden. Ruim tweehonderd kilometer in een bus tijdens zware sneeuwval of op spiegelgladde wegen in de buurt van de Hoge Tatra, is geen sinecure. Het maken van een excursie dient wel verantwoord te zijn.

‘s Winter (en ’s zomers) heeft Zakopane veel te bieden. Tijdens deze reis maakt U kennis met vele bezienswaardigheden die Polen U biedt. Het prachtige Tatra-gebergte met zijn bergtoppen en ongerepte natuur is imponerend. De monumentale stad Krakow, het indrukwekkende Holocaust museum te Auschwitz, de zoutmijnen van Wieliczka, skien in Tatrzanksa Lomnica of de wandeling naar het Morski Oko meer laten een onuitwisbare indruk achter.

Dagprogramma.

1e en 2e dag; – vrijdag en zaterdag; heenreis

Op vrijdag vertrekken onze Royal Class touringcars om 16.00 vanaf wegrestaurant ‘De Zingende Wielen’ , gelegen aan de N99 nabij Oosterland op Wieringen. Via Nieuwe Schans, Bremen, Hannover en Dresden rijden we naar de Poolse grens. Vandaar voert de reis ons via Wroclaw, Katowice en Krakow naar Zakopane, alwaar we zaterdag, om ongeveer 11.00 uur, zullen arriveren. De rest van de dag kunt U gebruiken voor een eerste kennismaking met de sneeuw en een verkenning van Zakopane.

3e dag; – zondag Zakopane

Een ‘vrije’ dag na de busreis. Ski ’s huren, de eerste ski-lessen nemen, een ritje in een paardenslee, een wandeling over de Gubalowka, flaneren door de Krupowki – de Kalverstraat van Zakopane- met zijn vele winkels,restaurants en bars. Kortom een dag om bij te komen en om eerste indrukken op te doen.

4e dag; – maandag Auschwitz

Voor diegenen die het willen, bezoeken we het nazi-concentratiekamp in Auschwitz, dat nu een holocaustmuseum is. Een excursie, die ons via de Beskiden – een heuvelachtig, glooiend landschap – naar Oswiecim brengt. Dit is de eigenlijke Poolse naam van Auschwitz. Onder leiding van een gids bezichtigen we Auschwitz 1, waar in de barakken door verschillende landen exposities zijn ingericht betreffende de Jodenvervolging en -vernietiging. Ook bezoeken we Auschwitz-Birkenau, het grootste vernietigingskamp door de Duitsers gebouwd. Een indrukwekkende ervaring. Let op, deelname aan deze excursie bij boeking van de reis te worden opgegeven! Wij dienen vooraf kaarten te bestellen. De namen hierop, moeten overeenkomen met de naam op het legitimatiebewijs. Kaarten kunnen tot 15 december besteld worden. De kosten voor deze excursie zijn afhankelijk van de groepsgrote ongeveer 10,- euro per persoon. 

5e dag; – dinsdag Krakow

Na een vroeg ontbijt vertrekken we richting Krakow, het Florence van het noorden. Veel Italiaanse (laat)middeleeuwse bouwmeesters werden door het Poolse hof ‘ingehuurd’ en hebben hun sporen achtergelaten. We maken een wandeling door het oude centrum van Krakow, de Koningsstad. Tijdens de oorlogen is Krakow gespaard gebleven en bevat derhalve vele historische, monumentale gebouwen. Het Wawel-paleis met de nabijgelegen kathedraal, is wijd en zijd beroemd. Maar ook de Lakenhal (Sukienice) op het grootste marktplein van Europa, de Mariakerk, het Jugendstil cafe “Jama Michalika’ zijn zeer de moeite waard om te bekijken.

6e dag; – woensdag – De zoutmijnen van Wielicka

Vandaag brengen we een bezoek aan de zoutmijnen van Wieliczka, nabij Krakow. De zoutmijnen staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en zijn het bekijken zeker waard. Een ondergronds gangenstelsel verbindt allerlei ‘kamers’ , waar alles uit zout gehouwen is; kroonluchters, beelden, afbeeldingen, plavuizen etc. Ondergronds bevinden zich een sanatorium, postkantoor, een theater en zelfs een sportzaal. De Kinga-kapel is ongetwijfeld het hoogtepunt van dit bezoek. De kosten voor deze excursie zijn afhankelijk van de groepsgrote ongeveer 30,- euro per persoon. 

7e dag; – donderdag Wandelen in de omgeving van Zakopane

In de buurt van Zakopane zijn er heel veel mogelijkheden om te gaan wandelen. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling vanaf Lysa Polana naar het bergmeer Morskie Oko. Ook wel het oog van de zee genoemd, dit meer is het grootste berg meer van de hoge tatra. Deze wandeling is ongeveer 16 kilometer. Ruim 8 kilometer (geleidelijk) omhoog, en dezelfde weg weer terug naar beneden. Bij het meer vind je een Schronisko, waar je terrecht kan voor een natje en een droogje. Een andere mogelijkheid is een wandeling in de Dolina Kościeliska, deze wandeling van in totaal zo'n 12 kilometer voert je door een prachtige valei. Afhankelijk van het weer, kun je deze wandeling nog uitbreiden met verschillende routes. 

8e dag; – vrijdag Zakopane

De laatste dag in Zakopane, die men vrij kan besteden. De chauffeurs mogen niet rijden, dus men kan zelf invulling geven aan deze dag; skiën, wandelen, souveniers kopen, luieren of lekker gaan zwemmen in het Aquapark (binnen) of bij het Mercurehotel. Maar doe alsjeblieft voorzichtig, want zieken en gewonden op de laatste dag, zijn niet te benijden. Aan het einde van de middag nuttigen we onze laatste warme maaltijd, om daarna, voorzien van een ontbijtpakket, de bus in te stappen.

8e en 9e dag; – vrijdag en zaterdag terugreis

Vrijdagavond om 19.00 uur vertrekken we uit Zakopane. Via dezelfde route rijden we weer terug naar Nederland. De ervaring leert, dat er tijdens de terugreis wel erg veel geslapen wordt en dat het daarom minder lang lijkt te duren. Om ongeveer 11.00 uur arriveren we zaterdag weer bij restaurant De Zingende Wielen.

Dit programma is geen vaststaand gegeven. Er zijn nog vele andere bezienswaardigheden, die de moeite waard zijn. Als ‘de groep’ andere wensen heeft, kan het programma wellicht aangepast worden. Verder is een ieder vrij om wel, of niet deel te nemen aan de activiteiten, onder het motto; “Niets moet, alles mag (zolang anderen er maar geen last van hebben).

De enige bijkomende kosten zijn; entreekosten en vergoeding voor een gids. (dit is, omdat niet iedereen aan dezelfde excursies zal deelnemen) Deze kosten zijn echter zeer bescheiden. Voor alle excursies hanteren wij een minimum deelnemersaantal van 15 personen.

Zakopane is een bruisende stad, waar met name in het centrum van alles te doen is. Straat- optredens bekijken, winkelen of ‘terrassen’ is een aangenaam tijdverdrijf. De Russische markt is altijd een bron van vermaak. Een wandeling over de kam van de Gubalowka is ook zeer aan te raden, vanwege het uitzicht op de Hoge Tatra en Zakopane. Het doorbrengen van de avonden zal geen enkel probleem opleveren. Nimmer heeft iemand zich er verveeld. In Zakopane zijn veel musea, galerieen en gezellige gelegenheden om aangenaam te verpozen. Tot zelfs heel laat…De begeleiding zal U graag met raad en daad terzijde staan.

Wat mag u tijdens deze reis allemaal verwachten?

  • • Een 9 daagse reis onder deskundige begeleiding

  • • Vol pension; ontbijt– lunchpakket- warme maaltijd

  • • Kamer met douche, toilet, tv.

  • • Vervoer met luxe touringcar, voorzien van voldoende beenruimte

  • • Excursies (onder voorbehoud van weers en wegomstandigheden)

  • • Alle belastingen